PEMIKIR Anjur Wacana Malaysia Madani

ISNIN I 12 JUN 2023 - Baru-baru ini, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) telah mengadakan forum Wacana Malaysia Madani, yang dianjurkan oleh Pusat Pemikiran Keamanan dan Kesejahteraan Insan (PEMIKIR) bekerjasama dengan Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan. Majlis tersebut berlangsung di Dewan Tuanku Canselor UMK Bachok yang terkemuka pada hari yang bersejarah ini.

Wacana Malaysia Madani telah membawa sinar ke konsep Madani, yang memegang kepentingan yang besar dalam bidang kajian tamadun, sosiologi, dan urusan masyarakat. Sama ada dalam tradisi Islam atau Barat, para sarjana seperti Al-Farabi, Ibn Khaldun, Miskawayh, John Locke, dan lain-lain telah mengkaji dan menganalisis secara kritis wacana berkaitan konsep Madani.

Dalam konteks UMK, usaha telah dilakukan untuk melaksanakan konsep Madani melalui Projek Makmal Sosial, hasil kerjasama rapat antara Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan UMK dan komuniti Kg. Takang, Bachok, Kelantan. Projek yang berlangsung selama lima tahun dari 2017 hingga 2021 ini berjaya dihasilkan sebuah buku oleh Penerbit UMK yang bertajuk "Projek Makmal Sosial Berasaskan Model Hijrah al-Rasul: Sebuah Perjalanan Program Pembangunan Komuniti TAKANG MADANI."

Program Wacana Malaysia Madani bertujuan untuk menyokong agenda nasional dan mempromosikan konsep Malaysia Madani di kalangan komuniti UMK, terutamanya rakyat Kelantan. Dengan melibatkan pelajar, staf, dan peserta luar, termasuk wakil dari UiTM Kelantan dan Kolej Vokasional Bachok, program ini telah membentuk platform perkongsian ilmu dan kerjasama yang bermakna.

Dengan sukacitanya, wakil dari PEMIKIR mengucapkan penghargaan terhadap usaha Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan UMK dalam menganjurkan program ini. Beliau turut berbangga dengan pencapaian PEMIKIR yang berdedikasi dalam mempromosikan wacana intelektual dan mencipta peluang untuk pertukaran ilmu yang bermakna.

Majlis penutupan dihadiri oleh pelbagai peserta, termasuk pelajar, staf, dan tetamu terhormat. Ia merupakan kemuncak daripada perbincangan yang menyeronokkan, pembentangan yang menarik, dan interaksi yang berkekalan. Majlis tersebut tidak hanya memperkayakan pemahaman terhadap konsep Madani, malah menumbuhkan rasa tanggungjawab bersama dalam membina negara dan membangunkan masyarakat.

PEMIKIR akan berusaha untuk menganjurkan acara-acara di masa depan yang menggalakkan perkembangan intelektual, pemahaman budaya, dan kesejahteraan masyarakat, yang akan memperkuat peranannya sebagai pusat keunggulan dalam pendidikan dan penelitian.